Δημοτικές βιβλιοθήκες

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας λειτουργεί από τον Ιούνιο του 1986, στο ισόγειο της οδού Φιλίππου 61. Συλλογή

Σήμερα η συλλογή της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει: 12.200 τόμους βιβλίων στο τμήμα των ενηλίκων 3.300 τόμους βιβλίων στο Παιδικό τμήμα Αρχείο 10 τίτλων περιοδικών από το 1986-2000 Δημοτικό Αρχείο Αλεξάνδρειας μέρος των ετών 1927-1949

Η Βιβλιοθήκη θέτοντας πλούσια συλλογή βιβλίων στη διάθεση του κοινού, βοηθά τον καθένα να συμπληρώσει και να συνεχίσει την όποια σχολική του εκπαίδευση και να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη πνευματική και αισθητική καλλιέργεια.

Για την ταξινόμηση και ταξιθέτηση των βιβλίων εφαρμόζεται το δεκαδικό σύστημα ταξινόμησης Dewey (DDC) και για την καταλογογράφηση οι Αγγλοαμερικανικοί κανόνες καταλογογράφησης (AACR2). Η συλλογή της βιβλιοθήκης είναι ανοιχτής πρόσβασης για τους επισκέπτες. Στο χώρο της βιβλιοθήκης βρίσκεται και το πληροφοριακό τμήμα που περιέχει: εγκυκλοπαίδειες ,λεξικά, και είναι εξοπλισμένο με 3 Υπολογιστές για αναζήτηση πληροφοριών.

Με τη σταθερή και προσεκτική ανάπτυξη της η Βιβλιοθήκη εξελίσσεται σε ένα σημαντικό πόλο έλξης για το κοινό της , λειτουργεί ως δανειστική και έως σήμερα αριθμεί 6228 μέλη. Τα τελευταία τρία χρόνια στα πλαίσια της αναβάθμισης των υπηρεσιών και του εμπλουτισμού της συλλογής της, συνεργάζεται με την Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Future Library , του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΛΑΤΕΟΣ

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πλατέος Ο Πλάτων ιδρύθηκε το 1988 και στεγάστηκε αρχικά στο κτίριο του Δημαρχείου Πλατέος και από το 2004 στην οδό Ελευθε¬ρίου Βενιζέλου 23, (δίπλα στο ΚΕΠ Δημοτικής Ενότητας Πλατέος). Το 2011 καταργήθηκε το Νομι¬κό της Πρόσωπο και μαζί με την αντίστοιχη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, ενσωματώθηκε στο Δήμο Αλεξάνδρειας, ως Παράρτημα Πλατέος των Δημοτικών Βιβλιοθηκών Δήμου Αλεξάνδρειας.

Αρχικά η συλλογή της εμπλουτίστηκε με 600 βιβλία, ενώ σήμερα ανέρχεται στους 8.000 τόμους, κυρίως εκδόσεις των τελευταίων ετών που καλύπτουν όλες τις θεματικές κατηγορίες της γνώσης (φιλοσοφία, ψυχολογία, θρησκεία, κοινωνι¬κές και πολιτικές επιστήμες, τεχνολογία, καλές τέχνες, ιστορία, γεωγραφία). Το κύριο όμως βάρος της συλλογής εντοπίζεται στη λογοτεχνία (ελληνική και ξένη ) και στα παιδικά βιβλία που ανέρχο¬νται στους 2.500 τόμους. Εκτός από βιβλία η βιβλιοθήκη διαθέτει και μία μικρή συλλογή τευχών από περιοδικά (συγκεκριμένα 6 τίτλους).
Στη συλλογή της βιβλιοθήκης ανήκει και το πληροφοριακό υλικό το οποίο δε δανείζεται και αποτελείται κυρίως από εγκυκλοπαίδειες, γενικές και ειδικές, κριτικά μελετήματα, λεξικά, περιοδικά, οδηγούς και άλμανακ.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων μελών της βιβλιοθήκης είναι 1.240 άτομα ηλικίας από 7 έως 70 ετών. Ο δανεισμός των βιβλίων προϋποθέτει την δωρεάν εγγραφή του ενδιαφερόμενου στον κατάλο¬γο των μελών της. Ο αναγνώστης μπορεί να δανείζεται ως 2 βιβλία κάθε φορά και το χρονικό όριο επι¬στροφής τους είναι 15 ημέρες.
Κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου πραγματοποιούνται στη βιβλιοθήκη επισκέψεις σχολείων με διάφορες δραστηριότητες όπως προβολές παραμυθιών, ζωγραφική, χειροτεχνίες, κατασκευές, επιτραπέζια παιχνίδια. Επιπλέον μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και Λυκείου διεκπεραιώνουν σε αυτή τις σχολικές τους εργασίες χρησιμοποιώντας το υλικό της, τους ηλεκτρονικούς υπολογι¬στές, το internet και το φωτοτυπικό μηχάνημα της βιβλιοθήκης εντελώς δωρεάν.

Οι δύο βιβλιοθήκες του Δήμου Αλεξάνδρειας συνεργάζονται με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας για τη λειτουργία κινητής δανειστικής βιβλιοθήκης που επισκέπτεται τακτικά τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής.
Επίσης τα τρία τελευταία χρόνια, οι βιβλιοθήκες του Δήμου Αλεξάνδρειας συμμετέχουν στο Future Library έναν μη κερδοσκοπικό ορ¬γανισμό, που με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πραγματοποιεί καλοκαιρινές εκστρατείες φιλαναγνωσίας και δημιουργικότητας για παιδιά 5-15 ετών.

Επισκεφθείτε τις βιβλιοθήκες και πραγματοποιήστε on-line δανεισμούς πατώντας εδώ.

Επιλογή ΠεριοχήςΑξιοθέατα
Αμφιθέατρο
Το αμφιθέατρο βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πόλης, ...
Εκκλησία Αγίας Κυριακής
Είναι γνωστό το Μοναστηράκι της Αγίας Κυριακής, στον ...
Εκκλησία Αγίων Αναργύρων
Στο Δημοτικό διαμέρισμα Νησίου διασώζεται το Καθολικό της ...